top of page

"THE GREAT OUTDOORS ...
in weer & wind!"

Comfortabele natuurbeleving

Slecht weer bestaat eigenlijk niet, er is alleen maar ongeschikte kledij

- Sir Randolph Fiennes  -

Een goede voorbereiding van je recreatie bestaat niet enkel uit de juiste routes zoeken en nuttige apps downloaden. De correcte keuze qua schoenen en kledij kan het succes van de uitstap mee bepalen, uiteraard op basis van de weersvoorspellingen. 

Via deze website krijgt je heel wat interessante basisinfo mee: https://www.wandel.nl/ 

Kledij

Het drielagen systeem is een eenvoudige manier van kleden dat je toelaat comfortabel en droog outdoor activiteiten zoals wandelen en trektochten uit te oefenen in nagenoeg alle weersomstandigheden.

Pas voortdurend je kleding aan de omstandigheden aan. Als wandelaar & outdoorrecreant ben je op zoek naar een evenwicht tussen warmte behouden en zweet evacueren. Om dit te bereiken kies je voor sneldrogende en ademende materialen en regel je de lichaamstemperatuur door te ventileren (ritsen open en dicht), te reguleren (dunnere lagen aan- of uittrekken) of te kiezen voor specifieke materialen (bv. Merinowol, dons, ... bij koude). Probeer bij lage temperaturen niet excessief te zweten.

Het gevoel van warmte en koude hangt heel erg af van je persoonlijke metabolisme. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit de vrouwen gemiddeld +/- 5°C koudegevoeliger zijn dan mannen. Sommige mensen zweten ook aanzienlijk meer dan andere. Test de verschillende combinaties uit, zo leer je wat voor jou werkt en wat niet. ('Hoe word ik bergwandelaar', D. Sanders & G. Van Speybroek)

Indien je meer info wenst over het klassieke 3 lagen systeem: 

http://hiking.be/techniek/kledingsystemen/het-drielagen-systeem-voor-beginners/ 

Uiteraard kan het ook anders. Er wordt vaak gesproken over het tweelagensysteem. O.a. de opkomst van de softshells zorgen voor deze verandering. 

Een softshell wordt gemaakt om de midlayer (fleece) en de hardshell layer (jas) samen te vervangen door één laag, en die laag zou dan over de basislaag gedragen worden. In dit systeem is ademend vermogen belangrijker dan waterdichtheid. Dit betekent eigenlijk dat het niet waterdicht is, maar dat je ook niet nat zal worden wanneer het droog is van het zweten, terwijl je wel vochtig zou kunnen worden wanneer het regent, maar waarschijnlijk niet veel natter dan wanneer je een hardshell aanhad. Lees die laatste zin nog maar eens door…

Het fenomeen softshell verdient een eigen artikel, en dat krijgt het ook. Voorlopig definiëren we een softshell als volgt: een softshell is waterafstotend, voldoende winddicht en extreem ademend.

Waterafstotend, niet waterdicht. Er is een verschil! En net omdat het “maar” waterafstotend is kan het zo goed ademen. (bron: hiking.be)

 

Indien je meer info wenst over de vergelijking tussen het 3 & 2 lagen systeem: http://www.oppad.nl/?uitrusting=hoe-werkt-het-3-lagen-systeem 

Hieronder vind je extra info omtrent kledij - schoenen en voethygiëne: 

3 lagen systeem - korte uitleg

de types wandelschoenen

de buitenlaag - comfortmapping

voetverzorging

OPDRACHT 'outdoor outfit'

Leef je terug in in de rol van kampverantwoordelijke van de back to nature kampen (zie pagina actieve en speelse natuurbeleving).

Jouw monitoren moeten constant buiten lesgeven. Uiteraard wil je een professionele uitstraling van jouw monitoren. Daarom biedt je hen een kledij- en schoenpakket aan. 

Stel een ideale outfit samen voor een kamp in de paasvakantie in België (denk aan de Aprilse grillen. Felle regen en vrieskou zijn mogelijk. Stel dit voor met een tekening/foto van een monitor, telkens met een link naar het kledingstuk dat je in het pakket erbij steekt (met 1 of 2 zinnetjes uitleg waarom je dit koopt). 

Websites zoals deze https://www.asadventure.com/nl/tags/type/keuzehulp.html?category=asadventure_department%253Awalking&page=0&size=14 kunnen je zeker en vast helpen. 

Voor een goede en zeer handige samenvatting ... beluister deze podcast: https://open.spotify.com/episode/0jHlU9uPIb741UI26l2b8Z?si=1d27f329c8974eb1 (Clothing for the outdoors, door B.W.L.S.- basic wilderness life support))

Meteo

Voor comfortabele outdoorrecreatie (ifv kledij en schuilplaatsen) is het correct inschatten van het weer uiteraard essentieel. KMI is het instituut die de meest accurate voorspellingen kan geven in België. Hun app is gratis verkrijgbaar. 

Deze apps kunnen ook gebruikt worden: https://www.buienradar.be/ + https://www.meteovista.be/ (betrouwbare weersvoorspellingen voor de ganse wereld). 

Voeding

Daarnaast is voeding een essentieel deel voor iedere trektocht of dagrecreatie. Het is niet alleen noodzakelijk om vol energie te kunnen recreëren, daarnaast kan het ook een deel van de beleving zijn. 

Hikersmaaltijden bestaan idealiter uit 50% koolhydraten, 35% vet en 15% eiwitten. Lijst per dag op hoeveel je denkt nodig te hebben, houd rekening met zo'n 3.500 calorieën per dag. 

Via https://www.trail.recipes/ vind je heel wat tips omtrent voeding & backpacking - trektochten. (onderstaande infographic is geen te kennen leerstof)

 

Top-10-hiking-foods-jpg-768x1144.jpg
bottom of page