top of page

"THE GREAT OUTDOORS zorgt voor jouw gezondheid!"

Gezonde natuurbeleving 

Natuur op doktersvoorschrift

Bij wijze van introductie beluister je deze podcast van Studio Brein + download je deze presentatie omtrent de voordelen van meer NATUUR in jouw leven!

Afbeelding1.jpg

Omdat we 99,9% van de menselijke evolutie in de natuur hebben doorgebracht, is dit ook de plek waar we ons het meest comfortabel voelen, ook al beseffen we dit niet altijd. 

Zelfs vandaag nog reageren onze hersenen met een krachtige, aangeboren respons op natuurlijke stimuli en fractale patronen. De voorspelbaarheid van die wiskundige, organische vormen - denk aan blaadjes van een varen, takken van een boom of vormen van wolken - voelt daarom vertrouwd aan en brengt ons tot rust! (Y. Miyazaki, biologisch antropoloog) 

Let nature take its course to improve your health

 

De natuur draagt zorg voor onze GEZONDHEID! Maar het blijkt dat we er steeds meer vervreemd van geraken. Volgens een Amerikaanse studie blijkt dat we 90% van onze tijd binnen doorbrengen. 

Het gebrek aan natuur is problematisch. De natuur-tekort-stoornis krijgt dan ook steeds meer aandacht. Het is geen erkende medische aandoening maar het effect op onze gezondheid mag niet onderschat worden, zeker niet bij de generatie van de 21ste eeuw. Richard Louv introduceerde de term ‘nature deficit disorder’ (NDD) om te beschrijven hoe de kinderen van tegenwoordig lijden onder een gebrek aan contact met natuur. Denk aan gevolgen als obesitas, stress, gedragsproblemen, angst, depressie…

In de exacte wetenschappen zijn we erop gebrand om bewijzen zwart op wit en in cijfers te zien, maar in de psychologie zijn veel bevindingen EXPERIENCE-based, eerder dan evidence based. Heel veel psychologen en artsen ervaren dagelijks in hun praktijk dat de natuur een onweerlegbaar weldadig effect heeft op hun patiënten. (Lynn Jespers (klinisch psycholoog en psychotherapeut)

Ecotherapie is een relatief nieuw begrip. Daarnaast worden de termen 'digital detox' en 'black hole resorts' steeds frequenter gebruikt. 

received_334181050908429.jpeg
DSC_1164~2.JPG
DSC_1316~2.JPG

Onze wereld draait maar door. Werkdruk, files, lawaai, toenemende verstedelijking en een overdosis aan digitale informatie zorgen voor stress, burn-out en andere gezondheidsklachten. Nochtans ligt een deel van de oplossing binnen handbereik: de natuur.

Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt je om tot rust te komen, je hoofd leeg te maken en energie te tanken. In de natuur zakt je bloeddruk en dalen je cortisolwaarden. Stress smelt er weg als sneeuw voor de zon, zodat je weer kunt focussen op wat belangrijk is. Natuur is ook een plek om even te deconnecteren terwijl het toch ook een plek voor verbinding met anderen blijft, maar dan wel in het echt. Het lbijkt dat wandelen in het bos onze bloedwaarden voor het stresshormoon cortisol 12% meer naar beneden haalt dan een wandeling in de stad. (Y. Piyazaki en J. Lee)

Nog een aangenaam voordeel: de natuur stimuleert niet alleen het concentratie- & leesvermogen en kortetermijngeheugen maar ook de creativiteit! In de studie van Atchley RA & Strayer DL, Atchley P (2012 - Creativity in the Wild: Improving Creative Reasoning through Immersion in Natural Settings) konden ze wel niet aantonen of dit te wijten is aan het loskoppelen van de technologie of aan de blootstelling aan de natuur.

Hoe meer een kind buiten speelt, hoe minder kans op bijziendheid, zo blijkt uit een Chinees onderzoek. In Zuidoost Azië moet maar liefst 80 tot 90 procent van de jongeren aan de bril of contactlenzen. Ook in Europa zien ze steeds meer kinderen met progressieve bijziendheid. Mensen moeten doorkrijgen dat de levensstijl erg belangrijk kan zijn om dit te voorkomen. Specialist Caroline Klaver ziet 2 mogelijke verklaringen. Het kan zijn dat kinderen buitenshuis hun ogen vaker focussen op voorwerpen in de verte, waardoor ze scherper blijven. Een andere mogelijkheid is de extra aanmaak van dopamine onder invloed van buitenlicht, wat de oogbal beschermt tegen vervorming. 

Natuur verhoogt ook de kwaliteit van je leefomgeving, doordat ze zorgt voor een betere luchtkwaliteit, minder fijnstof, minder lawaaihinder en zachtere omgevingstemperaturen. Bovendien nodigt natuur uit tot meer bewegen. Als je buiten komt, doe je daarnaast nog extra vitamine D op van het zonlicht, waardoor je botten versterken en je immuunsysteem verbetert. Frisse lucht helpt ook om onze eetlust en onze slaap te reguleren.

Daardoor leidt bewegen in de natuur op lange termijn tot minder hart- en vaatziekten, minder obesitas en diabetes, een verbeterde weerstand, meer sociaal contact én een goede mentale gezondheid.

Kortom, natuur zorgt voor gezonde mensen, op alle vlakken. De arbeidsproductiviteit, de concentratie en de creativiteit van mensen nemen toe, het ziekteverzuim daalt. Zo bespaart de natuur onze samenleving jaarlijks miljoenen euro’s aan ziektekosten. 

De voordelen van je in de natuur te begeven worden ervaren en worden bewezen door vele onderzoeken. Investeer in groen ... winst verzekerd. (bron: https://www.natuurenbos.be/natuurlijkgoed)

Lees deze publicatie van Agentschap Natuur en Bos en noteer de belangrijkste voordelen / effecten van een groene omgeving. En laat je uiteraard inspireren door de vele mooie projecten die je er in vindt. 

Bestudeer deze publicatie van Mark Mieras voor IVN en maak een samenvatting met alle voordelen / effecten van een groene omgeving.  

Maar een natuurrijke omgeving blijkt voor velen geen evidentie. Weinig scepticisme omtrent effecten van de natuur op de gezondheid, maar toch is de realiteit dat het urbanisatieproces een verdere opmars kent. Zijn we daarom (on)bewust beginnen compenseren? Probeer we het indoor leven toch dichter bij 'the outdoors' te brengen door ingrepen zoals behangpapier met natuurbeelden, huisplanten, maximale raamgrootte en groene buitenplaatsen? En werkt dit effectief?

Een visuele omgeving heeft invloed op de mentale gezondheid. En de positieve effecten blijken laagdrempelig te zijn. Hieronder enkele studies: 

  • A Healing Environment. natuur en frisse lucht dragen bij aan een sneller herstel bij patiënten (https://nl.thegreencity.eu/patienten-in-het-groen/). Patiënten in een ziekenhuiskamer met uitzicht op een mooie tuin vol bomen, bloemen en struiken vertoonden minder complicaties, gebruikten minder pijnmedicatie en herstelden sneller dan wie uitkijkt op een parking, een snelweg of een gebouw. De louter visuele registratie van fractale patronen zou je stressniveau al tot zestig procent doen afnemen. (onderzoek van Roger Ulrich, Zweedse professor architectuur)

      Wie hier meer over te weten wenst te komen, kan o.a. terecht bij de studies van dr. Jolanda Maas, onderzoeker natuur en gezondheid. 

  • Gevangenen met een kamer met zicht op een kaal binnenplein waren 24% meer ziek dan gevangenen met een kamer met zicht op akkers. 

  • ...

Afbeelding1.jpg
960x0.png
betongrasdallen.jpg

Biophilic Design is een hippe term en is steeds meer een onderwerp voor onderzoek. 'Biofilie’ betekent letterlijk de voorliefde voor de natuur en het leven. Het is de onlosmakende band tussen mens en natuur. Biophilic design gebruikt aspecten uit de natuur om de band tussen mens en natuur te herstellen. Door bewust natuurlijke elementen te gebruiken of te imiteren in het interieurontwerp, maken we onbewust opnieuw verbinding met de natuur. Zelfs eenvoudige natuurlijke elementen in de werkruimte kunnen al een enorme impact hebben op hoe medewerkers zich voelen. Het verbetert de mate van hoe gelukkig, creatief en productief ze zijn tijdens het werk. (bron: http://www.hetgezondewerken.info/biophilic-design-voor-een-gezond-kantoorinterieur/)

Afbeelding1.png

Voor iedereen die zich verder wenst te verdiepen in deze materie kan ik de toonaangevende auteur / onderzoeker is Richard Louv aanraden! Hij is één van dé mensen achter de termen / citaten als 'natuur tekort stoornis', 'reconnecting with nature' en 'hutten bouwen is het beste medicijn'. Alle info en publicaties via http://richardlouv.com/

the Health Benefits of Going Outside

Rewild a child

Go Outside & Play with Richard Louv

Picoo - outdoor gamingconsole

Aanvullend hierop bekijk je de full movie 'PROJECT WILD THING' (hieronder). Ze zoeken een antwoord op deze hoofdvraag: "Hoe voer je marketing voor het ultieme wondermiddel 'the outdoours'? Deze film kan je helpen met jouw taak (zie taakomschrijving op de homepage)

Project Wild Thing - full movie

OPDRACHT 'marketeer of nature'

Zin om zelf een 'marketeer of nature' te worden? 

Download het document THE MARKETEER OF NATURE - CHECKLIST KRACHT VAN HET OVERTUIGEN en maak deze oefening zodat je een grote stap vooruit zet in je missie om meer mensen naar buiten te krijgen.

'Kijk naar natuur en kalmeer je gemoed!"   -    Ludwig van Beethoven

De heilzame effecten worden overal ter wereld gepromoot. Dit wordt o.a. geduwd door therapiën zoals Shinrin Yoku (bosbaden in het Nederlands), dat veel andere projecten geïnspireerd heeft om te werken omtrent de helende effecten van de natuur.

Het is een therapie die in de jaren tachtig ontstond in Japan en nu ook bij ons ingang vindt. Het is wetenschappelijk bewezen dat een bosbad van een halfuur stress vermindert en je mentale weerbaarheid verhoogt. Hoe langer het bosbad, hoe groter en langduriger de voordelen zullen zijn.

Beluister deze podcast van expert Katriina Kilpi: https://www.natuurenbos.be/een-bosbad-zo-doe-je-dat). Katriina Kilpi is ook trekker van de organisatie NatureMinded die zich o.a. bezig houdt met het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van activiteiten in de natuur. 

bosbadenArtist Name
00:00 / 10:55

Bekijk onderstaande filmpjes om jouw beeldvorming omtrent Shinrin Yoku te versterken. 

Forest Bathing - Healing in Nature

Wetenschapster Ilse Simoens over bosbaden

Shinrin-Yoku

ideale plaats voor bosbaden in Vlaanderen - Natuuroase

Natuuroases zijn geïnspireerd op het fenomeen bosbaden. Natuur en Bos heeft daarom unieke plekjes ingericht, waar bezoekers met al hun zintuigen de natuur kunnen beleven om lichaam en geest tot rust te brengen.

Een natuuroase is de plek bij uitstek voor een stil, traag en meditatief verblijf in de natuur. De focus ligt er volledig op rust. Smartphones zijn er uit den boze. Kinderen en honden zijn welkom, ze moeten de rust wel respecteren uiteraard.

Een infobord in de natuuroase geeft kort uitleg over het natuurgebied waar je bent en tips om met al je zintuigen te focussen op de natuur. In sommige natuuroases zullen er, naast het infobord, nog extra bosbadtips voorzien worden bij de rustpunten op de oaselus.

Via deze link vind je alle verdere info omtrent natuuroases: https://www.natuurenbos.be/natuuroases

 Check alvast de 10 geboden in een natuuroase: https://www.natuurenbos.be/een-bosbad-zo-doe-je-dat

Neem je tijd voor natuur! Neem je tijd voor ontspanning. Er zijn heel wat coaches en organisaties die je hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld, de organisatie https://www.pakjetijd.be/ bied je alvast deze inspiratielijst aan. 

Ontdek 'pak je tijd' plekjes in Vlaanderen

Download deze TRAINING BOSBADEN en probeer eens een aantal zaken uit. Zijn er zaken die jou vooruit helpen of oefeningen die je zeker en vast kan gebruiken met de deelnemers van jouw sessies? 

OPDRACHT 'bosbad'

Doe de bosbadtraining en maak een scan of leesbare foto van alle opgeloste / ingevulde oefeningen. 

All-truly-great-thoughts-are-conceived-w
no-smartphone.jpg

Hopelijk heeft bovenstaand hoofstuk je geholpen met deze paradox:

VERPLAATSEN NAAR BUITEN IS TE TIJDROVEND

of

VERPLAATSEN NAAR BUITEN IS EEN INTERESSANTE TIJDSINVESTERING

HEEL VEEL VOORDELEN OM VEEL IN GROENE OMGEVING TE ZIJN!

HEEL VEEL NADELEN OM JE VAN DE NATUUR TE VERVREEMDEN!

REDENEN GENOEG OM JEZELF ALLEEN of MET JE DEELNEMERS NAAR BUITEN TE BEGEVEN! KEN DEZE REDENEN GOED, ZODAT JE HET OOK GOED KAN VERKOPEN!

Wat kunnen wij doen...

... Go Wild! 

... Vuur de interesse van kinderen voor de natuur aan!

... Stimuleer natuurverkenning!

... en bespreek dit eens tijdens een natuurwandelingvergadering :-)

Toppers als Richard Branson (Virgin), oud-president Barack Obama, de jongens van Google … ze zijn allemaal fan van de efficiëntie van ‘walkingmeetings’. 

bottom of page